Intranet nedir?
- Ahmet KARTAL
- 11 Eki 2024
- 1 dakikada okunur

Kurumlarda İnternet kavramı BT ,İK ve İletişim ekiplerinin yakın olarak bildiği "intranet" terimi sıkça duyulsa da tam olarak ne anlama geldiği bilinmeyebilir veya diğer platformlar ile karıştırılabilir. Bu yazıda, intranetin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve işletmeler için ne gibi faydalar sağladığını ele alacağız.
İntranet Nedir?
İntranet, bir şirket veya organizasyonun sadece iç çalışanları için erişime açık olan özel bir ağdır. Temel olarak, internetin bir alt kümesi gibidir ancak yalnızca belirli bir grup insanın kullanımına açıktır. İntranet, çalışanların ortak bir platformda bilgi paylaşmalarını, işbirliği yapmalarını ve günlük iş süreçlerini yönetmelerini sağlayan bir ağdır.
İntranet'in Ana Bileşenleri
1. İçerik ve Dosya Paylaşımı: Şirket içi tüm içerikler, belgeler, raporlar, projeler ve sunumlar, merkezi bir platformda saklanır ve çalışanlar bu dosyalara erişebilir, güncelleyebilir.
2. İç İletişim: Duyurular, etkinlik takvimleri, toplantı planları gibi iç iletişim süreçleri intranet üzerinden yapılabilir.
3. Çalışan Veritabanı: Çalışanların iletişim bilgileri, görev tanımları ve organizasyon şeması gibi bilgiler intranette yer alabilir.
4. Self Servis Portallar: Çalışanlar, bordro bilgilerine erişebilir, izin taleplerinde bulunabilir veya eğitim kaynaklarına ulaşabilir.
5. Kolay Fonksiyonlar: Kurum içi çeşitli ihtiyaçlar için kolay fonksiyonlar sunmaktadır, örnek olarak Anket,Organizasyon Şeması, Fikir Sistemleri, Şirkete Yeni Katılanlar, Doğum Günleri Tebrik , Açık Pozisyonlar gibi çok çeşitlilik gösterebilmektedir.
Bu konuda özellikle Bulut teknolojilerinin gelişmesi ile sınırlar ortadan kalkmış ve Intranet platformları bu rollerin dışında bir çok önemli rol üstlenmiştir. Sağladığı kolay araçlar ile kurumda çeşitlenen ihtiyaçların dijitalleşmesine önemli katkıda bulunmaktadır.
Comments